Menü
 

 

Lisztérzékeny térkép

 
Statisztika
Mióta vagy lisztérzékeny?

1 éven belül
2-5 éve
6-10 éve
10-20 éve
20 évnél több
Nem vagyok lisztérzékeny
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Hogy nevezzük ezentúl?

lisztérzékeny
gluténérzékeny
cöliákiás
coeliakiás
egyéb megnevezés
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Bejegyzések

A facebook csoportokról

Kedves lisztérzékenyek, csoporttagok!
A lisztérzékenység témájú facebook csoportokról valamint a saját csoportunkról írok most. 
Néhány éve még netes fórumokon kommunikáltak a lisztérzékenyek, elsősorban a liszterzekeny.hu fórumot használva. A fórumos formának voltak előnyei, elsősorban az információk könnyű csoportosítása, az egyszerű archiválhatóság, amelyek lehetővé tették a könnyű keresést, és így a kívánt információk egyszerű és adekvát elérését. A fórumot egy kisebb, zártabb közösség használta, nagyrészt ismerték egymást az aktívabb emberek, könnyű volt adminisztrálni is a hozzászólásokat és elkerülni a téves információk terjedését. A fórum egyébként még mindig jól működik, bíztatok mindenkit a használatára.
A facebook nem egészen két éve megújította a fb csoportok felületét, könnyen kezelhetővé váltak, ezáltal azóta is folyamatosan és dinamikusan terjed a használatuk, ahogyan a fb felhasználók száma is növekszik. A mi szempontunkból több korábban említett előny is elveszett, mint az archiválhatóság, vagy a specifikus keresés. Ellenben nagy előny a könnyű csatlakozás és a széleskörű rendszeres használat, ami megkönnyíti az információk gyors átadását.
A LIFE fb csoportnak elsődleges célja, hogy szabályozott felületet biztosítson arra, hogy a lisztérzékeny fiatalok megoszthassák tapasztalataikat egymással és kérdéseket tegyenek fel. További funkció, hogy eljussanak hozzájuk az őket érdeklő reklám jellegű információk is. Az előzetes felmérésből kiderült, hogy erre van igény. Ugyanakkor a csoport nem tisztán reklámfelület, hanem a csoporttagok kommunikációját szolgálja. Éppen ezért a következő szabályozást vezetjük be, és erre kérünk mindenkit:
1. Az első reklámkategóriába esnek a webáruházak, éttermek, boltok valamint egyéb kereskedelmi és vendéglátós egységek. Ők egyesével, mint magánszemélyek hetente egyszer tehetnek ki reklám jellegű hozzászólást a csoport üzenőfalára.
2. A második kategória az internetes blogok (pl. receptes blogok) és egyéb oldalak reklámja. Ők egyesével hetente kétszer tehetnek ki hirdetést az oldalukról a csoport üzenőfalára.
Még egyszer: az ilyen típusú reklámokra van igény, de a szabályozás szükséges, hogy a csoport megőrizze a csevegőfelület jellegét. Ha valaki ezt nem tartja be, annak első körben figyelmeztetést küldünk.
Itt szeretném megemlíteni, hogy lehetőség van néhány napos kiemelt reklám elhelyezésére is a csoportban, természetesen (elsősorban nem pénzbeli) ellenszolgáltatás fejében. Ezzel kapcsolatban az Egyesület címére (life.liszterzekeny@gmail.com) várjuk a kedves érdeklők leveleit.
A csoport harmadik funkciója, hogy a LIFE közleményeit, pl. meghívókat, Hírmondót, egyéb híreket, üzeneteket eljuttassunk a tagokhoz.
Az archiválást és az információk könnyű visszakeresésének lehetőségét a honlapunkon (lifenet.gportal.hu) igyekszünk megvalósítani, ami rövidesen bővülni fog.
Egy kicsit a többi fb csoportról. A 'Gluténmentes konyha és lisztérzékeny hétköznapok' csoporttal együtt a mi LIFE csoportunk a két legtöbb tagot számláló csoport facebookon. Az ezek után következő 'Lisztérzékenyek' csoportot ugyan nem mi hoztuk létre, de időközben átvettük ennek a csoportnak az adminisztrálását is. Amit negyedikként még érdemes megemlíteni az Szekeres Rita csoportja az 'Édességek és desszertek lisztérzékenyek, cukorbetegek és tejérzékenyek részére'. Ezeken kívül vannak még különböző kisebb csoportok.
Alapvetően mindegyik csoportnak egy kicsit más a célja és a funkciója, valamint a szabályozása és mondhatni, a hangulata is. Mindenki eldöntheti többnyire szimpátia alapon, hogy melyik csoporthoz vagy csoportokhoz csatlakozik, melyeket követi, és ez így rendben is van. 
Érdemes még megemlíteni az Európai Lisztérzékeny Fiatalok (CYE) csoportját is, ami egy nemzetközi csoport.
Ami a beszélgetés módját érinti annyit kérnék, hogy a csoportban fokozottan figyeljünk az etikettre. A nem ide illő sértő és akadékoskodó hozzászólásokat töröljük, a szerzőket pedig eltávolítjuk. Neten a leszűkült kommunikációs csatornák és a rövid, nem részletező hozzászólások miatt könnyű félreérteni egymást. Sokat segít, ha mindenkiről jóindulatot feltételezünk. Hiszen közös problémáink és céljaink vannak, alapvetően senki sem akadályozni szeretné a társait, legfeljebb segíteni. Ezt tartsuk észben és a félreértések elkerülése végett fogalmazzunk egyértelműen és udvariasan. Köszönöm mindenkinek az együttműködést!
Végül szeretném megköszönni, hogy elolvastátok az üzenetem, és, hogy napokon belül 800 főnél többen leszünk a csoportban.
Mindenkinek kívánok további jó beszélgetést!

Kiss Ádám
LIFE elnök

2013.07.29. 13:52, Kiss Ádám Vissza a bloghoz
Még nincs hozzászólás.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
 

 

Aktuális
Friss bejegyzések
2016.09.27. 13:47
2014.09.04. 14:15
2014.07.13. 14:09
2014.03.01. 21:39
 
Hírek
 
Számláló
Indulás: 2010-08-21
 

SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!