Menü
 

 

Lisztérzékeny térkép

 
Statisztika
Mióta vagy lisztérzékeny?

1 éven belül
2-5 éve
6-10 éve
10-20 éve
20 évnél több
Nem vagyok lisztérzékeny
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Hogy nevezzük ezentúl?

lisztérzékeny
gluténérzékeny
cöliákiás
coeliakiás
egyéb megnevezés
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Bejegyzések

SZIN-re lépett a LIFE

Írta: Kiss Ádám (LIFE elnök)

Augusztus 21.-24. között került megrendezésre a Szegedi Ifjúsági Napok amire a „Cöli” Lisztérzékenyek Közhasznú Egyesülete meghívásában vettem részt. Akkor hogy is van ez? A magyarázat: a SZIN Szeged legnagyobb nyári fesztiválja, olyan, mint Budapestnek a Sziget. A fesztiválon működött az ún. Civil Falu, ahol 70 különböző civil szervezet képviseltette magát a fesztivál ideje alatt. A fesztiválra meghívást kapott a szegedi lisztérzékeny csoport, aminek az elnöke Berki Bea, volt kedves, és meghívott engem, hogy képviseljem a LIFE-ot. Mondanom sem kell, hogy a fesztivál hatalmas élmény volt. Fantasztikus hangulat, kedves emberek, izgalmas koncertek, és a többi barátságos és segítőkész civil szervezet tette feledhetetlenné az élményt. Na, de haladjunk sorjában. Kezdem azzal, hogy mit is volt a helyzet a mi sátrunknál? A Civil Faluban a fesztivál ideje alatt működött az Útlevél játék. Az Útlevélbe 15 civil szervezet pecsétjét kellett összegyűjteni, majd a megfelelő helyen leadni. Minden nap fél hatkor volt sorsolás. A játék sok érdeklődőt irányított a mi sátrunkhoz is. Különben egészen előkelő helyen voltunk, könnyű volt megtalálni minket. Szomszédjaink a Magyar Vöröskereszt és egy tájfutó szervezet voltak. A sátrunknál általában 4-5 fővel tartottuk a frontot. Az érdeklődőkkel pár mondatot beszélgettünk a lisztérzékenységről, ezenkívül egy rövid tesztet tölthettek ki, valamint volt egy játékunk is: az asztalunkon sokféle különböző élelmiszer csomagolása volt. Az embereknek ezekből kellett bevásárolniuk, azaz kiválasztani legalább öt gluténmentes terméket. A tapasztalat az, hogy az emberek jól érezték magukat a sátrunknál és érdeklődők voltak. A fesztiválozóktól egyébként megtudtam, hogy minden ötödik ember lisztérzékeny, és, hogy van negyedfokú lisztérzékenység is. A kedvenc kérdésem, amit feltettem nekik az volt, hogy szerintük a fesztiválon mit tudok lisztérzékenyként enni? A helyes válasz a gyümölcs és a főtt kukorica volt. A csapatunkban egyébként masszőr is volt, akitől a lelkesebb érdeklődők ingyen masszázst kaphattak. Utolsó nap volt egy nagyobb dömping, ekkor néztek körül az emberek, hogy mivel tudnák még napközben elütni az időt. A felügyelet mellett persze volt időm felkeresni a többi szervezet sátrát is. Nagyon örültem, hogy rengeteg olyan csoport van, akikkel LIFE-os szinten együttműködhetünk, viszont eddig nem tudtunk róluk. Ismerkedtem a szervezetekkel, egyesületekkel, alapítványokkal és gyűjtögettem a kontaktokat. Ezek közül néhány fontosabb:

Civil Információs Centrum – ők az összes magyarországi civil szervezettel foglalkoznak és segítséget nyújtanak

AIESEC – a nemzetközi egyetemista mamutszervezettel a táplálékallergiás külföldi cserediákok segítésében működhetnénk együtt

Nemzeti Ifjúsági Tanács – ők a Fiatalok Lendületben EU-s programba való bekapcsolódásunkban segíthetnek

Talentum alapítvány az önkéntesség támogatásáért

A Civil Falu egyik sarkában Beával interjút is adtunk, amit a hangszórókból hallani lehetett a Faluban.

A szegedi lisztérzékeny csoport, szebb nevén „Cöli” Lisztérzékenyek Közhasznú Egyesülete (//coli.gportal.hu) az egyik legaktívabb csoport az országban. Az elnökkel, Berki Beával megállapodtunk, hogy együttesen létrehozzuk a LIFE szegedi helyi csoportját. A szegedi lé. fiatalok egyszerre lennének a LIFE és a szegedi „felnőtt” csoport tagjai. Erről már beszélgettem a sátrunkban dolgozó néhány lelkes szegedi fiatallal és tetszett nekik az ötlet. Remélem a kezdeményezés hamarosan megvalósul, mivel a rendezvényeink többsége Budapesten van, amire a Szegediek nehezen tudnak eljönni.

Legközelebb Szegedre, mint LIFE októberben lettünk meghívva, a XI. Lisztérzékeny Napra.

A fesztiválon egyébként öt színpadon lehetett hallgatni a sokféle különböző együttest délutántól éjszakáig. Nekem a Magna Cum Laude, az Ákos és a Supernem koncertek jöttek be a legjobban.

 
2013.08.27. 10:42, Kiss Ádám Vissza a bloghoz
Még nincs hozzászólás.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
 

 

Aktuális
Friss bejegyzések
2016.09.27. 13:47
2014.09.04. 14:15
2014.07.13. 14:09
2014.03.01. 21:39
 
Hírek
 
Számláló
Indulás: 2010-08-21
 

SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!