4 gluténmnetes tészta, amit megkóstoltunk.
Négyféle spagetti tészta. Gluténmentes.Beszereztük.Megkóstoltunk.Értékeltük.
Gluténmetes terméket tesztelni nem könnyű. Ki, mihez viszonyítja, hogy melyik az a termék, amelyik finom és jóízű? Tapasztalatból mondom, hogy az a LÉ, aki nem gyermekkorától diétázik, nehezebben fogadja el a GM termékek ízvilágát, mint az, aki már ebben nőtt fel.
Magyarországon egyre több gluténmentes tészta kerül a boltok polcaira, különböző minőségben és árkategóriában. Meglepően sok olyan termékkel találkozhatunk, ami megfelel egy tésztával szemben támasztott kívánalmainknak (mind árban, mind minőségben).
4 egymástól eltérő fajtát vettünk „mikroszkóp” alá.
Szempontok, amelyekre hangsúlyt fektettünk:
Mennyire marad egybe főzés után? Mennyire őrzi meg a tömegét? Mennyire jó ízű?
A 4 tészta közül 3 tészta kemény maradt a csomagoláson feltűntetett főzési idő letelte után is. Mindezek tetejében, 3 esetben bele-bele kóstolva főztünk és nagy várakozással kísértük figyelemmel, mikor készülnek el.
Az első esetben feltét nélkül kóstoltuk meg a kész termékeket, másodjára pedig feltétként tejfölt, paradi-csomszószt és sajtot használtuk.
Lássuk a 4 típust:
Pasta d’oro száraztészta – spagetti – 390Ft 500g
A főzési idő percekkel több volt, mint ami a csomagoláson feltüntetésre került. De megérte kivárni. A tészta ízletes, puha és finom lett. A paradicsomszósz és a sajt sem esett le róla, amiért hálásak voltunk nagyon. Formáját és vastagságát tekintve „igazi” spagetti. Nálunk a Pasta d’oro vitte a mai közönségdíjat minőségben és ár-értékben is!
10/8
Tóthék tésztája száraztészta – Spagetti – 335Ft 200g
A főzési idő a zacskón feltüntetett időt nem haladta meg. Feltét nélkül ez a tészta nem nyerte el a tetszésünket, íztelen volt. Meglepődve tapasztaltunk, hogy miután rátettük a tejfölt és a sajtot, a feltétünk lecsúszott a tésztáról. Meg kell, hogy mondjam, nem csak ennél a típusnál tapasztaltuk ezt a problémát. „Vékony, túl vékony ahhoz, hogy spagetti tészta legyen, inkább levestészta külseje van”- hangzott el a tesztelés során. Mindenképp piros pont a Tóthék tésztájának azért, hogy állagát tekintve a „pont jó” állapotot vette fel (nem volt kemény, nem főtt túl).
10/ 6
Schär - Spagetti tészta – 535Ft 250g
Az egyik legnagyobb csalódást okozta számunkra. A főzési idő itt is több volt, mint ami a zacskón szerepelt. Amikor már azt gondoltuk, hogy kész, megfőtt, leszűrtük és pár perc múlva újra kemény tésztát kaptunk. A feltét itt sem maradt meg, és az íze sem volt jó.
10/5
Scotti Rizs és Kukorica tészta spagetti - 645Ft 250g
Kevesen ismerik még ezt a fajta tésztát. Külsőre kicsit barnább színű, mint a többi. Nagy reményeket fűztünk hozzá, sajnos feleslegesen. A legtöbb ideig ezt a tésztát kellett főzni. A tányérra helyezés után egy ragadós, fura állagú „tésztával” találtuk magunkat szembe. Az íze liszt ízű, az utóíze pedig egy megmagyarázhatatlan fura ízt hagyott maga után. Ami hab a tortán, hogy az ízén sajnos a feltét sem segített.
10/4
Az ételtesztelés folytatódik, a következő Hírmondóban különböző lisztekből készült palacsintákról olvashattok. Tartsatok velük!