Menü
 

 

Lisztérzékeny térkép

 
Statisztika
Mióta vagy lisztérzékeny?

1 éven belül
2-5 éve
6-10 éve
10-20 éve
20 évnél több
Nem vagyok lisztérzékeny
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Hogy nevezzük ezentúl?

lisztérzékeny
gluténérzékeny
cöliákiás
coeliakiás
egyéb megnevezés
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Kedvezmények

Kedvezmények gluténérzékenyeknek

Emelt családi pótlék

1. számú melléklet az 5/2003. (II. 19.) ESzCsM rendelethez

A Coeliákia az 5/2003. (II. 19.) ESzCsM rendelet 1. számú melléklete szerint olyan anyagcsere, illetve gasztroenterológiai betegségként van feltüntetve, amely magasabb összegű családi pótlékra jogosít fel. A beteg 18 éves kor fölött, amennyiben középiskolai rendszerű képzésben tanul (értsd: középiskolában, gimnáziumban tanul, vagy okj-s képzésben vesz részt) saját nevére is igényelheti az emelt családi pótlékot, amelyet legfeljebb 20 éves koráig kaphat.

Szükséges igazolás: Szakorvos által kiállított igazolás tartósan beteg, illetőleg súlyosan fogyatékos gyermekről. Lisztérzékenyeknek a gasztorenterológiai vizsgálat után, a gasztroenterológus szakorvos állítja ki, amennyiben pozitív lett a vizsgálat eredménye.

A kiállított tartósan beteg igazolás addig érvényes, amilyen dátumot az orvos feltüntetett rajta. Ez orvosfüggő, lehet egy, kettő, akár öt év is. Ezt a dátumot érdemes észben tartani, és még időben bejelentkezni felülvizsgálatra. A felülvizsgálat nem jelent újboli biopsziát, sem visszaterhelést. Az újból megkapott tartósan beteg igazolást az Államkincstárnak ismételten el kell küldeni. Ekkor az Államkincstár továbbra is folyósítja az emelt családi pótlékot és néhány héten belül elküldik az új utazási kedvezmény kártyát a meghosszabbított lejárati dátummal.

 

Utazási kedvezmény

A tartósan beteg, illetőleg súlyosan fogyatékos gyermekek,- így a lisztérzékenyek is- utazási kedvezményben részesülnek. Az utazási kedvezményt külön erre a célra készült Hatósági igazolvánnyal (kártyával) lehet igénybe venni, amit a Magyar Államkincstár küld az emelt családi pótlék mellé. (Tehát azoknak jár utazási kedvezmény, akik emelt családi pótlékot is kapnak.) Az igazolvánnyal belföldön a helyi járatokon 100% kedvezményben, helyközi járatokon 90% kedvezményben részesül a kedvezményezett, plusz egy fő kísérője. (Budapesten a BKV teljeskörű használata a városhatárig ingyenes a kedvezményezettnek és egy fő kísérőnek.)

Fontos!: A kártyán szerepő hatályosság dátumát érdemes figyelni, ennek lejárata előtt el kell menni az orvoshoz meghosszabbítani a tartósbeteg igazolást, majd ezt ismét elküldeni az Államkincstárnak. A kártya néhány héten belül megérkezik. Utazási kedvezmény kártyát csak az kap, aki emelt családi pótlékra is jogosult.

Információ: az államkincstári igazolvány felmutatásával több helyen (pl. állatkert, múzeum) szintén kedvezményre jogosít fel.

 

Adókedvezmény

A jövedelemmel rendelkező lisztérzékenyek saját jogukon igényhelhetik az adókedvezményt.

Az alábbi linken megnyitható a lista, amelyben a jogszabályok mellett az összes fogyatékosságnak minősülő, adókedvezményre jogosító betegség megtalálható. (335/2009. (XII. 29.) kormányrendelet)
www.szmm.gov.hu/download.php?ctag=download&docID=21706
A minket érintő betegség Coealiacia néven "K" jelzéssel és 900-as vagy 9000-es kódon található az emésztőszervi fogyatékosságnál.

Igazolás: felülvizsgálat alapján egy erre kiadott igazolás, amelyet a munkáltatónak kell leadni.

Adókedvezményre jogosító orvosi igazolás letöltése.

 

Közgyógyigazolvány

Amennyiben magas gyógyszerköltséggel kell számolni, s a család anyagi háttere jogosnak ítéli, az önkormányzat közgyógyigazolvány formájában támogathatja a lisztérzékeny betegeket is. A háziorvos összeírja a rendszeresen kiváltandó gyógyszereket, vitaminokat, majd a helyi önkormányzat elbírálja, hogy megadható-e a kedvezmény. Ebből a szempontból nagyon fontos, hogy az orvos felírhat közgyógyigazolványra minden hónapban 1 kg kukoricakeményítőt is (maydis amylum), amelyet főzéshez, sütéshez lehet felhasználni.

 

Ápolási díj

18 éves kor alatt az eltartó a tartósan beteg gyermek után ápolási díjra jogosult, amelyhez a helyi önkormányzatnál kell beadni az igényt. Az ápolási díj HAVI NETTÓ ÖSSZEGE 2012. évben a súlyosan fogyatékos illetve 18 év alatti tartósan beteg személy ápolása esetén: 26.550 Ft.

Bővebben: http://kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/5.html

 

Egyetemre/ főiskolára járó fiataloknak járó kedvezmények

Egyetemre, vagy főiskolára járó fiatalok intézménytől függően szociális támogatást, illetve rendkívüli szociális támogatást igényelhetnek. Ennek összege változó, a felsőoktatási intézmény keretétől függ, illetve ennek megigénylésének menete is. Minden tanév elején (szeptemberben) kell leadni egy formanyomtatványt, amelyet általában az adott kar honlapjáról lehet letölteni, vagy a Hallgatói Önkormányzatnál (HÖK) kell kérni. A szükséges igazolásokkal határidőre kell leadni, ezt követően az intézmény kerettől függően kiosztja a juttatásokat, amelyet a hallgató havi rendszerességgel kap.

A rendkívüli szociális támogatást a rendszeres, szociális támogatás mellett szintén lehet igényelni, ha az anyagi helyzet úgy hozza. Ezesetben nem számít, hogy a hallgató kap-e rendszeres juttatást, és hogy milyen összegben, a rendkívüli támogatást havonta egyszer megigényelheti. Ehhez szintén formanyomtatványt kell kitölteni, valamint az anyagi helyzetre vonatkozó igazolásokat mellékelni. Pl.: hirtelen felmerű költségek, így a lisztérzékenyek esetében ez lehet gyógyszerköltség, vagy nagy összegű élelmiszer vásárlás, amelyet vásárlást igazoló blokkokkal lehet igazolni. A leadás után a HÖK elbírálja, a kerettől függően kiosztja a juttatásokat.

 

Egészségpénztári lista


Hoszabb, részletesebb leírás a kedvezményekről: LÉOE Startcsomag

Ha további kérdésed van írj nekünk a life.liszterzekeny@gmail.com címre.

Vissza a Hasznos információk menüpontra.

 

 

Aktuális
Friss bejegyzések
2016.09.27. 13:47
2014.09.04. 14:15
2014.07.13. 14:09
2014.03.01. 21:39
 
Hírek
 
Számláló
Indulás: 2010-08-21
 

too young and innocent | an aegyo queen | twice | neo culture technology    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA! Regisztrálj oldalamra és én segítelek elsajátítani az asztrológia tudományát!    *****    Tanuld nálam az asztrológiát teljesen ingyen, vagy kérj részletes asztrológiai elemzést „BECSÜLET KASSZÁS” alapon!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    Születési horoszkóp,3 év elõrejelzés,párkapcsolati elemzés ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! kattints ide!!!    *****    Bûbájos Boszorkák - Charmed - Hírek - Extrák - Érdekességek - Charmed - Bûbájos boszorkák - Sok - sok infó - Charmed -    *****    Pénzkeresés az Interneten! Csak is kipróbáld, tesztelt módszerekkel, melyek tényleg fizetnek!    *****    Légy te is Farmasi tanácsadó! Kötetlen munka, befektetés nékül, minõségi termékek, jó kereseti lehetõség!    *****    Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ●「ΒΛSMΛIW」 ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ● EGY SZIGET + 24 MÁGUS ● FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!