Menü
 

 

Lisztérzékeny térkép

 
Statisztika
Mióta vagy lisztérzékeny?

1 éven belül
2-5 éve
6-10 éve
10-20 éve
20 évnél több
Nem vagyok lisztérzékeny
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Hogy nevezzük ezentúl?

lisztérzékeny
gluténérzékeny
cöliákiás
coeliakiás
egyéb megnevezés
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Paleolit étrend
Írta: Kamocsai Éva
Paleolit étrend

 

A paleolit diéta az ősember táplálkozási szokásaihoz nyúlik vissza, így főként gyümölcsöket, zöldségeket, és különféle magvakat tartalmazó ételekről van szó. A tejtermékeket és a gabonaféléket károsnak véli, hüvelyesek és tésztafélék fogyasztását is csak csekély mértékben ajánlja. Ennek az életmódnak a követői szerint így jórészt elkerülhetőek olyan civilizációs betegségek mint a magasvérnyomás, rák, szívbetegségek stb. A paleolit étrend atyja, Walter L. Voegtlin gasztroenterológus az 1970-es években dolgozta ki elméletét. „Voegtlin szerint az ember genetikailag a paleolit korszak étrendjéhez alkalmazkodott, s mert a növénytermesztés megindulása óta eltelt, a kőkorszakhoz képest rövid, 12 ezer év alatt alig változott az emberi genom, így ideális és egészséges táplálkozás is csak olyan lehet, amely a paleolitikum étrendjét mintázza." [1] Ez utóbbi vitatott, viszont tény, hogy a paleolit diéta nagy előnye, hogy elhagyja a mesterségesen előállított termékeket.

            Ennek megfelelően a lisztérzékenyek diétában is nagy hasznát vehetjük, paleolit-szakácskönyvekben vagy az Interneten rengeteg gluténmentes recept található, jórészt levesek, muffinok, sütemények, de akár főételek is.  Az alábbi oldalon további érdekességeket, recepteket, videókat találhattok a paleolit-étrenddel kapcsolatban:

http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-etelek.htm                                                                                                                                                                        


[1] Szabó Edit: Veszélyes a paleolit étrend – vissza a kőkorba?

http://www.mindennapi.hu/cikk/tudomany/veszelyes-a-paleolit-etrend-vissza-a-kokorba-/2011-03-10/1938

Vissza a Hasznos információk menüpontra.

 

 

 

Aktuális
Friss bejegyzések
2016.09.27. 13:47
2014.09.04. 14:15
2014.07.13. 14:09
2014.03.01. 21:39
 
Hírek
 
Számláló
Indulás: 2010-08-21
 

Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    ♛ ANELIATH ☉ varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!    *****    Hamarosan, karácsony:rendelj, születési, elõrejelzési, párkapcsolati, fogamzási,hold horoszkópot, biotérképet ajándékba!    *****    szekelyhirdeto    *****    Te mit tennél, hogy a legnagyobb titkod, titok is maradjon?    *****    BLACK FRIDAY AKCIÓ!! Részletek ide kattintva!    *****    READ&SPEAK BLOG-Könyvek,filmek,sorozatok-Read&Speak Blog-rsblog.hu