Menü
 

 

Lisztérzékeny térkép

 
Statisztika
Mióta vagy lisztérzékeny?

1 éven belül
2-5 éve
6-10 éve
10-20 éve
20 évnél több
Nem vagyok lisztérzékeny
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Hogy nevezzük ezentúl?

lisztérzékeny
gluténérzékeny
cöliákiás
coeliakiás
egyéb megnevezés
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Paleolit étrend
Írta: Kamocsai Éva
Paleolit étrend

 

A paleolit diéta az ősember táplálkozási szokásaihoz nyúlik vissza, így főként gyümölcsöket, zöldségeket, és különféle magvakat tartalmazó ételekről van szó. A tejtermékeket és a gabonaféléket károsnak véli, hüvelyesek és tésztafélék fogyasztását is csak csekély mértékben ajánlja. Ennek az életmódnak a követői szerint így jórészt elkerülhetőek olyan civilizációs betegségek mint a magasvérnyomás, rák, szívbetegségek stb. A paleolit étrend atyja, Walter L. Voegtlin gasztroenterológus az 1970-es években dolgozta ki elméletét. „Voegtlin szerint az ember genetikailag a paleolit korszak étrendjéhez alkalmazkodott, s mert a növénytermesztés megindulása óta eltelt, a kőkorszakhoz képest rövid, 12 ezer év alatt alig változott az emberi genom, így ideális és egészséges táplálkozás is csak olyan lehet, amely a paleolitikum étrendjét mintázza." [1] Ez utóbbi vitatott, viszont tény, hogy a paleolit diéta nagy előnye, hogy elhagyja a mesterségesen előállított termékeket.

            Ennek megfelelően a lisztérzékenyek diétában is nagy hasznát vehetjük, paleolit-szakácskönyvekben vagy az Interneten rengeteg gluténmentes recept található, jórészt levesek, muffinok, sütemények, de akár főételek is.  Az alábbi oldalon további érdekességeket, recepteket, videókat találhattok a paleolit-étrenddel kapcsolatban:

http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-etelek.htm                                                                                                                                                                        


[1] Szabó Edit: Veszélyes a paleolit étrend – vissza a kőkorba?

http://www.mindennapi.hu/cikk/tudomany/veszelyes-a-paleolit-etrend-vissza-a-kokorba-/2011-03-10/1938

Vissza a Hasznos információk menüpontra.

 

 

 

Aktuális
Friss bejegyzések
2016.09.27. 13:47
2014.09.04. 14:15
2014.07.13. 14:09
2014.03.01. 21:39
 
Hírek
 
Számláló
Indulás: 2010-08-21
 

SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!