Írta: Kamocsai Éva
Paleolit étrend
A paleolit diéta az ősember táplálkozási szokásaihoz nyúlik vissza, így főként gyümölcsöket, zöldségeket, és különféle magvakat tartalmazó ételekről van szó. A tejtermékeket és a gabonaféléket károsnak véli, hüvelyesek és tésztafélék fogyasztását is csak csekély mértékben ajánlja. Ennek az életmódnak a követői szerint így jórészt elkerülhetőek olyan civilizációs betegségek mint a magasvérnyomás, rák, szívbetegségek stb. A paleolit étrend atyja, Walter L. Voegtlin gasztroenterológus az 1970-es években dolgozta ki elméletét. „Voegtlin szerint az ember genetikailag a paleolit korszak étrendjéhez alkalmazkodott, s mert a növénytermesztés megindulása óta eltelt, a kőkorszakhoz képest rövid, 12 ezer év alatt alig változott az emberi genom, így ideális és egészséges táplálkozás is csak olyan lehet, amely a paleolitikum étrendjét mintázza." [1] Ez utóbbi vitatott, viszont tény, hogy a paleolit diéta nagy előnye, hogy elhagyja a mesterségesen előállított termékeket.
Ennek megfelelően a lisztérzékenyek diétában is nagy hasznát vehetjük, paleolit-szakácskönyvekben vagy az Interneten rengeteg gluténmentes recept található, jórészt levesek, muffinok, sütemények, de akár főételek is. Az alábbi oldalon további érdekességeket, recepteket, videókat találhattok a paleolit-étrenddel kapcsolatban:
http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-etelek.htm
|