Menü
 

 

Lisztérzékeny térkép

 
Statisztika
Mióta vagy lisztérzékeny?

1 éven belül
2-5 éve
6-10 éve
10-20 éve
20 évnél több
Nem vagyok lisztérzékeny
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Hogy nevezzük ezentúl?

lisztérzékeny
gluténérzékeny
cöliákiás
coeliakiás
egyéb megnevezés
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Cöliákia

Írta: Balázs Boglárka - orvostan hallgató

Cöliákia

„A coeliakia egy immun-mediált, szisztémás betegség, melyet a glutén és a hozzá kapcsolódó prolaminok váltanak ki genetikailag érintett egyénekben. A betegség jelenlétét a glutén-függő klinikai tünetek, a coeliakia-specifikus antitestek, a HLA-DQ2 vagy DQ8 (genetikai jellemzők és az enteropátia változatos kombinációja jelzi.” (Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesületének definíciója)

A cöliákia (coeliakia) egy élethosszig tartó diétával karbantartható, de nem gyógyítható, autoimmun betegség. A betegség alapvetően örökletes, vagyis a hajlam genetikailag meghatározott (az ún. HLA DQ2 és DQ8 allélek jelenléte a fő rizikófaktorok), de környezeti tényezők is befolyásolják a kialakulását. Ha a családban van cöliákiás beteg, nagy a valószínűsége, hogy megjelenik a rokonság körében is (elsőfokú rokonság esetén kb. 10%-ban fordul elő, egypetéjű ikrek esetében ez az arány 75%-ra tehető). Korábban gyermekkori betegségnek tartották, napjaink tapasztalatai szerint bármely életkorban jelentkezhet.

Előfordulásának gyakorisága igen különböző: Japánban és Afrikában a betegség szinte ismeretlen, Európában viszonylag gyakori (1:100). Az úgynevezett jéghegy-elmélet szerint a tüneteket mutató és felismert cöliákia az összes esetek mindössze 12%-a, mert az emésztőrendszeri tünetek nem minden esetben egyértelműek.

Elsősorban, de nem kizárólag a vékonybél bolyhait érinti az elváltozás, ezek teljes pusztulása tapasztalható, mely felszívódási zavarokhoz vezet, mert nagyon lecsökken az a bélfelület, melyen keresztül a tápanyagok felvétele történhet, s ez a betegség tüneteinek felbukkanásához vezet.

Tehát elsősorban emésztőszervi eredetű betegségről van szó, az érintett személy képtelenné válik a kenyérben, gabonafélékben, tésztákban vagy akár a sörben előforduló, glutén nevű fehérje gliadin komponensének feldolgozására. A glutén a búza, az árpa, a rozs és a zab vízben oldhatatlan fehérje-komplexének összefoglaló elnevezése, ezzel fedik le azokat a gabonafélékben található fehérje-egységeket, melyek a cöliákiásokban tüneteket váltanak ki. (Részletekbe menően fogalmazva, azokat a fehérje-egységeket, úgynevezett prolaminokat, melyek immunológiai tulajdonsággal bírnak a cöliákiások esetében, a búzában gliadinoknak és glutenineknek, az árpában hordeineknek, a rozsban secalinoknak, a zabban pedig aveninneknek nevezik.)

Vannak olyan betegségek, melyekkel a cöliákia gyakran társul: fiatalkori cukorbetegség (1. típusú diabetes mellitus), Down kór, a pajzsmirigy gyulladásos megbetegedése, allergiás bélgyulladás, rheumatoid arthritis, atópia.

 

Gyermekkori tünetek:

A panaszok legtöbbször 1 és 5 éves kor között, a lisztes táplálék bevezetését követően kezdődnek. A gyerekek étvágytalanná válnak, hánynak, hasuk jellegzetesen előredomborodik a bélgáz-képződés, a béltartalom mennyisége és a hasfal izomzatának ernyedtsége miatt (pókhas). Tetemes mennyiségű székletük bűzös, csomós állagú, láthatóan sok zsírt tartalmaz, mert a bélbolyhok károsodásakor először a zsírfelszívás sérül. A bőr alatti zsírszövet kevesebb a normálisnál, a végtagok feltűnően vékonyak.
Ha nem kerül gluténmentes diéta bevezetésre, akkor a cöliákiás gyerekek alultápláltság miatt visszamaradnak a fejlődésben, kicsik, vitaminhiány, vérszegénység mutatkoznak. A gyerekek kedvetlenek, nyűgösek, ingerlékenyek, nem játszanak, figyelmüket nehéz lekötni, fáradtak, kimerültek, szívesebben fekszenek.

 

Felnőttkori tünetek:
A felnőtteknél 20-50 éves kor között jelennek meg az emésztőrendszeri tünetek, de az érintettek felénél ezek teljesen elmaradhatnak. Minél későbbi életkorban fejlődik ki a betegség, annál jelentéktelenebbnek tűnő és különfélébb tünetekben nyilvánul meg. Egyik legjellemzőbb az elhúzódó, illetve ismételten jelentkező hasmenés, de székrekedés is előfordulhat. A széklet nagy tömegű, szabad szemmel is láthatóan nagy mennyiségű zsírt tartalmaz. A beteg puffadásra panaszkodik. A felszívódás zavara miatt idővel másodlagos tünetek jelentkeznek. Az emésztőrendszeri tünetek nélküli felnőtteknél inkább ezek a másodlagos, illetve nem típusos tünetek észlelhetők, így ők általában sokkal később kerülnek orvoshoz.

 

Nem típusos tünetek:
pszichés zavarok; vitaminok hiánya miatt csontproblémák és fájdalmak, izomgörcsök; aftás szájnyálkahártya fekélyek, fogíny-rendellenességek; mozgásszervi panaszok, májenzim-, transzamináz-, alkalikus foszfatáz enzimek szintjének emelkedése; kóros fogyás; laktóz intolerancia; véralvadási zavarok, neurológiai és mozgáskoordinációs zavarok; fokozott fogékonyság fertőzésekre. A betegek 5%-ánál kialakul a dermatitis herpetiformis nevű bőrbetegség a vállon, fenéken, fejbőrön, térdnél és könyöknél jelentkező, erősen viszkető kiütés formájában. A nőbetegek nehezen esnek teherbe, könnyen elvetélnek.

A felszívódási zavarok tápanyaghiányhoz vezethetnek, melyek jellemző tünetei: 
- vas: mikrocitotikus vérszegénység
- B-12 vitamin: vérszegénység
- folsav: makrocitotikus vérszegénység
- E-vitamin: vérszegénység, pubertás késése
- kalcium: növekedés megállása, csontosodási zavar
- D-vitamin: angolkór 
- fluor: fogzománc károsodása, fogszuvasodás
- cink: foltban jelentkező hajhullás

A betegségre jellemző ellenanyagok - lévén, hogy genetikailag meghatározott, krónikus gyulladásos, T-sejtes autoimmun-reakcióról van szó -, minden cöliákiás vérében megtalálhatók, ezért a cöliákia igazolása a vérszérumban lévő gliadin-ellenes, endomysium-ellenes (EMA = endomysial antibody) és a transzglutamináz-ellenes, IgA vagy IgG típusú antitestek (tTG) kimutatásával történik. Az endomysium kötőszöveti fehérje, ami a vékonybél finom izomrostjait veszi körül. Az ellenük termelődő antitestek kimutatását a vékonybélből nyert szövetmintán is elvégezhetik. A szöveti transzglutaminázok a bélben termelődő enzimek. Az antitestek vérben kimutatható koncentrációja arányban áll a betegség súlyosságával, és jól lehet belőle a következtetni a betegség lefolyására.

Az autoantitestek laboratóriumi kimutatásának indikációi:
- cöliakia gyanúja
- gastroenterológiai kórképek differenciáldiagnosztikája
- cöliákiás betegek családtagjainak vizsgálata
- rizikócsoportba tartozó betegek szűrővizsgálata
 
Cöliákiás betegnél további laboratóriumi vizsgálatok ajánlottak:
- vérkép
- gluténmentes diéta ellenőrzése (6 hónapos diéta után az autoantitestek eltűnnek)
- vasanyagcsere vizsgálatok
- B12 és folsav
- pajzsmirigy autoantitestek és TSH
- Ca, P, Na, K
- összfehérje, albumin
- koleszterin
- D vitamin
- prothrombin
 
A betegség szerológiai markerei (ezen antitestek vérben való jelenléte igazolja a cöliákiát):
- szöveti transzglutamináz IgA antitest (tTG IgA)
- szöveti transzglutamináz IgG antitest (tTG IgG)
- endomysium IgA antitest (EMA IgA)

A vérvizsgálatokon túl bevett gyakorlat, hogy a bélbolyhok állapotát endoszkópos szövetmintavétellel (vékonybél-biopsziával) vizsgálják, amit általános vagy helyi érzéstelenítésben végeznek. A szájon keresztül a vékonybélbe vezetett eszközön keresztül több apró mintát vesznek a nyálkahártyából (azért többet, mert a jellemző eltérések foltosan is megjelenhetnek). Az endoszkópos vizsgálat mindössze néhány percig tart, utána a minták mikroszkópos szövettani vizsgálatra kerülnek. A beteg nyálkahártya lelapult, a bolyhok rövidek, a normálisnál szélesebbek, vagy hiányoznak.

 

A coeliakia formái (a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete által javasolt felosztás)

  1. klasszikus coeliakia: Felszívódási zavarral (malabszorpció) összefüggésbe hozható tünetekkel jelentkezik: hasmenés, zsíros széklet, fogyás, növekedési zavarok. Gyermekek körében ezeken túl gyakori az    izomsorvadás, az étvágytalanság, a haspuffadás, és a letargia.
  2. nem-klasszikus coeliakia: Nem jelentkeznek felszívódási zavar miatt kialakuló tünetek (mint pl. hasfájás). Ebbe a kategóriába tartoznak az úgynevezett egy tünetes (monoszimptomás) esetek is (amennyiben az egy tünet nem a hasmenés vagy a zsíros széklet).
  3. szubklinikus coeliakia: Az elnevezés abból adódik, hogy a jelentkező tünetek a klinikai észlelés határértékei alatt vannak. Ide sorolják azokat az eseteket is, amikor csak emésztőrendszeren kívüli (extraintesztinális) tünetek jelentkeznek, vagy orvosi vizsgálatok során olyan eltéréseket tapasztalnak, melyek esetlegesen összefüggésbe hozhatók a coeliakiával (vashiányos vérszegénység, fogzománc rendellenességek, csontritkulás, endoszkópos vizsgálat során tapasztalható úgynevezett mellékes elváltozások).
  4. tünetes (szimptómás) coeliakia: Jellegzetes, a gluténfogyasztás következtében kialakuló emésztőrendszeri és emésztőrendszeren kívüli tünetei vannak.
  5. refrakter coeliakia (RCD): A tartósan fennálló vagy visszatérő felszívódási zavarok okozta tünetek mellett vékonybél-boholy atrófia (bélbolyhok eltűnése, a felszívófelület csökkenése) is kimutatható annak ellenére, hogy a beteg a gluténmentes diétát már legalább 1 éve tartja. (Két típusát különböztetik meg az intraepitheliális lymphociták (IEL, a fehérvérsejtek egyik típusa) minősége alapján: I: normális, II: kóros.)
  6. potenciális coeliakia: A vékonybél-nyálkahártya normál képet mutat, de a pozitív szerológiai eredmények miatt magasabb a kockázata a betegség kialakulásának.

 

A coeliakián kívüli egyéb glutén-függő betegségek:

  • nem coeliakiás glutén-szenzitivitás (gluténérzékenység): A gluténfogyasztás szövettani elváltozásokat vagy egyéb tüneteket okoz coeliakia fennállása nélkül.
  • glutén-ataxia: Ritka, ismeretlen eredetű mozgászavar, coeliakiához kapcsolódó neurológiai betegség.
  • dermatitis herpetiformis: Jellegzetes, viszkető hólyagos kiütések alakulnak ki a könyökön, a térden vagy a farpofákon, a vékonybél-bolyhok pusztulásának bőrfelületi megjelenésének tartják.
  • gabonaallergia: Más növényekhez hasonlóan, a búza is kiválthat allergiás reakciót bizonyos emberek szervezetében.

 

Diéta

A diéta első heteiben általában kedvező a banánt, almát, aludttejet, túrót, főzelékeket és sovány húst tartalmazó diéta, feltéve, ha más táplálék-intolerancia nem áll fenn. Kezdetben a természetes cukrokkal (diszacharidokkal) csínján kell bánni, és azt is érdemes figyelembe venni, hogy nem csak a gluténmentes, de a 20 mg/kg alatti gluténtartalmú termékek is „gluténmentes” megnevezéssel kerülnek forgalomba. Általánosságban elmondható viszont, hogy a friss hús, a friss gyümölcs és zöldség, a tojás, a kukorica és a rizs gluténmentes. (A gluténmentes ételek elkészítése és tárolása során külön erre a célra rendszeresített konyhai eszközöket kell használni, melyek nem érintkezhetnek „normál” ételekkel. Különösen fontos az odafigyelés, ha egy időben készül gluténes és gluténmentes étel a különböző családtagok részére.) A diéta bevezetése után már akár két héttel gyors javulás következhet be, a székletürítés ritkul, mennyisége normálisra csökken, az étvágy visszatér. A beteg testileg, hangulatilag jobban érzi magát, a fogyás megáll, a testsúly helyreáll. A bélbolyhok regenerálódása ennél lassúbb, legalább három – hat hónap kell a szöveti kép és a felszívóképesség javulásához, a regenerálódáshoz szükséges idő attól függ, mennyire volt súlyos állapotban a bélnyálkahártya.

 

Fontos: A gluténmentes diétát szigorúan csak a hivatalos orvosi coeliakia diagnózis után szabad elkezdeni!
 

Felhasznált irodalom:
 
K. T. (2012): Coeliakia, határok nélkül. Gluténmentesen. XVI. évf. 1. sz. 5-7, 20-21.
www.hazipatika.hu
www.eufic.org
www.laboratoriumkft.hu 
 

 

Aktuális
Friss bejegyzések
2016.09.27. 13:47
2014.09.04. 14:15
2014.07.13. 14:09
2014.03.01. 21:39
 
Hírek
 
Számláló
Indulás: 2010-08-21
 

Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    ♛ ANELIATH ☉ varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!    *****    Hamarosan, karácsony:rendelj, születési, elõrejelzési, párkapcsolati, fogamzási,hold horoszkópot, biotérképet ajándékba!    *****    szekelyhirdeto    *****    Te mit tennél, hogy a legnagyobb titkod, titok is maradjon?    *****    BLACK FRIDAY AKCIÓ!! Részletek ide kattintva!    *****    READ&SPEAK BLOG-Könyvek,filmek,sorozatok-Read&Speak Blog-rsblog.hu