Éttermi projekt
Magyarországon sok olyan étterem van, ahol a lisztérzékenyeknek jó tapasztalatuk volt, ahol a szakács, a tulajdonos nyitott a gluténmentes ételek készítésére. Ez azonban nem megy egyszerűen. Például egy vendéglátó helynek, ha gm. ételeket szeretne árulni, különböző szigorú egészségügyi előírásoknak kell megfelelnie. Épp ezért szükség van egy ún. éttermi kapcsolattartó személyre, aki segít az étteremnek a hivatalos gm. hellyé való válásban. Elsősorban elmondja, milyen előírásoknak kell megfelelnie a konyhának, az eszközöknek, hogyan kell elkészíteni a gm. ételeket, mire kell a készítés közben odafigyelni, milyen alapanyagokat lehet használni, hol lehet utánanézni a használható alapanyagoknak, milyen ételeket érdemes készíteni, stb. Miután az étterem felkészült, és elkészített egy gm. étlapot, egy kinevezett személy a LÉOE-től ellenőrzi és hitelesíti a helyet. Ezután a LIFE Lisztérzékeny térképen hiteles gm. helyként fog szerepelni.
A cél, hogy Magyarországon minél több helyen (éttermekben, gyorséttermekben, pizzériákban, cukrászdákban, kávézókban, fagyizókban, hotelekben, stb.) lehessen biztonsággal gm. ételeket rendelni.
A projektbe jelentkezni lehet: life.liszterzekeny@gmail.com
Figyelem! A projektbe lisztérzékenyek jelentkezését várjuk, akik szívesen segítenének az éttermeknek. Viszont, ha étteremtulajdonos vagy, és érdekelne a gluténmentes ételkészítés, itt jelentkezz!
A projekt Facebook csoportja: Éttermi csoport
Fagyizós projekt
A fagyizós projekt az éttermi projekt alprojektje, a cél, hogy minél több fagyizó legyen Magyarországon, ahol lehet gm. fagyit kapni gm. tölcsérrel együtt.
Dokumentumok:
Gluténmentes vendéglátás - A LÉOE tájékoztató füzete vendéglátó helyek számára.
Kérdőjeles térkép - A tagoktól érkezett ajánlások. Először ezeket a helyeket keresnénk fel.
|