Menü
 

 

Lisztérzékeny térkép

 
Statisztika
Mióta vagy lisztérzékeny?

1 éven belül
2-5 éve
6-10 éve
10-20 éve
20 évnél több
Nem vagyok lisztérzékeny
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Hogy nevezzük ezentúl?

lisztérzékeny
gluténérzékeny
cöliákiás
coeliakiás
egyéb megnevezés
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Egy lisztérzékeny élete
Írta: Hajdú Eszter
Egy lisztérzékeny életéről 
 
 

Számomra a lisztérzékeny életmód egy áldás, örülök, hogy, csak ez a problémám. Én mindig pozitívan fogom fel, szerintem örülnie kéne annak, akinek végre-valahára kiderül a baja és a papírján az olvasható „lisztérzékeny”.
Persze rengeteg problémával jár, én már 13 év távlatából beszélek. Táborokban mit eszik a gyerek, külföldi cserekapcsolaton, hogy vehet részt, a szállodák biztosítják-e a gluténmentes étkezést.
Rengeteg-rengeteg rossz tapasztalatom volt ezzel kapcsolatban, Németországban a cserediákomtól gumicukrot kaptam, hogy éljek azon, táborokban párolt hagymát főétkezésen és reggelinek főtt krumplit, viszont Angliában való életem során a Tescoban a Free From termékek tömegesen jelen voltak és még híztam is kint, olyan jól elláttak.
Közétkeztetés manapság a lisztérzékenyek legnagyobb problémája. Nekem mostanra sikerült elérnem, hogy a gimnáziumunkban legyenek speciális ételek is és így én is meleg ételt kaphatok.
Bár nem a legeslegjobb, de pozitívuma az, hogy nincsen benne liszt.
Nekem nem jelentett problémát az átállás,mert szinte amióta tudok magamról azóta így eszem, de sok-sok barátomnak ma is nehézséget okoz, ha bemegyünk a Mc’Donalds-ba és nem ehetnek meg egy hamburgert, persze sajnos közöttük van olyan is aki bűntudat nélkül betol egy sajtburgert vagy hamburget – pedig erre is lenne megoldás : Free From Aréna – Mamut.
A pizzát sem kell már elfelejtenünk az SSP és az Etna ebben segít nekünk, elvileg olyan mint az igazi,de az ízük isteni.
Régen a puffasztott rizs volt a kenyerem, de ma már a Schär és egyéb cégek finomabbnál-finomabb termékekkel elkápráztat. Néhol azzal is meg kell birkóznunk, hogy a környezetünk nem képes felfogni, hogy az ételek tömegét nem ehetjük és megkínálnak minket – régen hatalmas problémát jelentett ez nekem és elkezdtem magyarázni „ hé én nem ehetem, miért vagy ilyen bunkó, hogy ezt nem tudod felfogni ” de ma már csak azt mondom, hogy köszi, nem kérek belőle. Hallottam már arra is példát, hogy valaki karácsonykor valaki egy nagy adag lisztet kapott.
Már 9 táborban voltam, s így „normális” gyerek módjára táborozhatok és nem kell mindig azzal foglalkoznom,hogy én mit ehetek, nem kell a konyhás nénik nyakára járni, hogy ne abban az olajban süssék a krumplimat amiben a lisztes rántott húst sütötték .
Szerencsére rengeteg bolt van már Budapesten és vidéken is egyaránt ahol sütemények,kenyerek,tészták,lisztek és egyéb dolgok tömkelege található. 
A baráti társaságom nagy része lisztérézkenyekből áll és nélkülük nem is tudnék élni. Nagyban megváltoztatta az életemet, hogy a LIFE egyesületbe bekerültem, a programok, a közösség, a vezetőség és a lisztérzékeny találkozók is egyaránt.

 

 

Aktuális
Friss bejegyzések
2016.09.27. 13:47
2014.09.04. 14:15
2014.07.13. 14:09
2014.03.01. 21:39
 
Hírek
 
Számláló
Indulás: 2010-08-21
 

SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!